Καταρράκτες Φρακτού

Για να μεταβούμε στο Εργοτάξιο του Φρακτού από το Παρανέστι Δράμας ακολουθούμε την άσφαλτο για 35 χιλ. που οδηγεί στα Θερμιά. Συνεχίζουμε για άλλα 5 χιλ. σε χωματόδρομο και στην διασταύρωση που συναντάμε (θέση Ζ) στρίβουμε δεξιά και συνεχίζουμε για άλλα 14 χιλιόμετρα πάντα σε χωματόδρομο μέχρι το Φρακτό.Από το Φρακτό παίρνουμε τον κατηφορικό δρόμο για το δάσος του Φρακτού. Σε χίλια μέτρα συναντάμε διασταύρωση με πινακίδες πληροφόρησης και μπάρα στον ένα κλάδο. Εμείς στρίβουμε δεξιά, ακολουθούμε τον δρόμο για μερικά μέτρα και σε ξύλινη πινακίδα στρίβουμε αριστερά σε μονοπάτι.

Το μονοπάτι κινείται σε πανέμορφο δάσος από πανύψηλα πεύκα και συστάδες σημύδας.Σε μισή ώρα καταλήγουμε στο Τζάκι ρέμα όπου φτάνει και ο δρόμος που αφήσαμε παραπάνω.Συνεχίζουμε στον δρόμο περνάμε από κιόσκι με θέα και κατηφορίζουμε για να συναντήσουμε το Αχλαδόρεμα. Περνάμε το ρέμα και συνεχίζουμε στο δρόμο για να φτάσουμε σε δεξιά στροφή. Στο σημείο αυτό υπάρχει μικρό σπιτάκι και πινακίδες προς τους καταρράκτες.Ακολουθούμε πια το μονοπάτι μέσα στο πυκνό δάσος και προσεγγίζουμε εύκολα τον πρώτο καταρράκτη.

Συνεχίζουμε για να συναντήσουμε διασταύρωση μονοπατιών. Δεξιά στρίβει για τα ερείπια του Αχλαδοχωρίου (σε όλες τις διασταυρώσεις υπάρχουν πινακίδες) αλλά εμείς συνεχίζουμε ίσια επάνω για τον δεύτερο καταρράκτη ενώ για τον τρίτο και πιο εντυπωσιακό χρειάζεται λίγη μεγαλύτερη προσπάθεια αφού το μονοπάτι είναι κακό και ανηφορικό. Αφού απολαύσουμε την θέα των καταρρακτών επιστρέφουμε στην διασταύρωση που προαναφέραμε και στρίβουμε αριστερά για τα ερείπια του Αχλαδοχωρίου. Το αχνό μονοπάτι τραβερσάρει την πλαγιά ενώ οι ταμπέλες του δασαρχείου μας πληροφορούν για τα είδη των δένδρων που συναντάμε.Αφού περάσουμε τα ερείπια κατηφορίζουμε και καταλήγουμε σε χωματόδρομο.

Ακολουθούμε τον χωματόδρομο προς τα δεξιά για βγούμε σε πλάτωμα με βρύση και κιόσκι με υπέροχη θέα. Συνεχίζοντας τον χωματόδρομο καταλήγουμε και πάλι στο σπιτάκι και στην αρχή του μονοπατιού των καταρρακτών.

Videos Καταρρακτές Φρακτού