Λουτρά Θερμιών

Χαρακτηρισμός νερού:

Μετεωρικό Υπέρθερμο-Νa-Ca-ΗCΟ3-Κ-Li-Βr-F-CΟ2.
Μεταλλικό υποτονικό ιαματικό νερό

Θεραπευτικές ενδείξεις:
Ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, παθήσεις των ουροφόρων οδών του ύπατος και των χοληφόρων οδών.

2Ο οικισμός αποτελείται από αυτοσχέδιες παράγκες φτιαγμένες από τους ανθρώπους που επισκέπτονται τα λουτρά εδώ και 35-40 χρόνια.

Μισές παράγκες κάτω από το δρόμο κοντά στο ρέμα και μισές πάνω από αυτόν περιτριγυρίζουν το εκκλησάκι των Αγιών Θεοδώρων που είναι χτισμένο εκεί. Μόνιμοι κάτοικοι δεν υπάρχουν μιας και το ηλεκτρικό δεν έχει φτάσει εκεί αν και υπάρχουν κολώνες της ΔΕΗ που όμως είναι κατεστραμμένες. Επομένως αυτό που θα πρέπει να φροντίσετε να έχετε σίγουρα μαζί σας είναι πολύ χοντρά ρούχα μιας και το κρύο το βράδυ ειναι αρκετό. Επίσης όποιο είδος φορητής θέρμανσης είναι χρήσιμο για την καλύτερη διαμονή σας σε μια από τις πολλές παράγκες. Τέλος μια λάμπα για να βλέπετε το βράδυ, που το μόνο που φωτίζει είναι τα αστέρια του ουρανού, είναι απαραίτητη.

Η επιλογή της παράγκας που θα μείνετε χρειάζεται ένα έξτρα “τρέξιμο”. θα πρέπει να βρείτε μια που να είναι ανοιχτή και να μπορεί να σας φιλοξενήσει για τις μέρες που θα μείνετε εκεί. Ο κόσμος είναι φιλικός και πρόθυμος να σας βοηθήσει αλλά και να σας μυήσει στη διαδικασία των θερμών λουτρών.

Το αρνητικό της όλης υπόθεσης είναι πως το μέρος από τις παράγκες ως το ρέμα είναι γεμάτο σκουπίδια που δεν φαίνονται μεν από την πλευρά αυτή αλλά μολύνουν και ρυπαίνουν το χώρο σε σημείο που λυπάσαι τη φύση που φιλοξενεί όλες αυτές τις κατοικίες.
Η ελληνική “φαβέλα” στο Νέστο

Καμμία πρόνοια από τους υπεύθυνους για τη συλλογή που βέβαια έχει τους λόγους, μιας και η περιοχή είναι σχεδόν αυτονομημένη από τον υπόλοιπο Νομό Δράμας .

Λουτρά ΘερμιώνΟι πηγές που έρχονται από τα βάθη των βουνών συγκεντρώνονται σε μικρότερες πηγές και εκεί με λάστιχα φτάνουν σε ειδικά χτισμένες “πισίνες” δύο -- τριών ατόμων κλειστές με λαμαρίνες. Το νερό είναι, βάσει δειγματοληψιών που έχουν γίνει, πόσιμο και έχει τη θερμοκρασία των 50-60 βαθμών κελσίου.

Κάποιες από τις πηγές είναι τόσο ζεστές βέβαια που δεν τις αντέχει το σώμα σας. Με την κατάλληλη αναζήτηση βέβαια αλλά και ρωτώντας τους κατοίκους εκεί θα βρείτε αυτή που σας ταιριάζει. Η προετοιμασία του μπάνιου σας έχει τις εξής ιδιαιτερότητες. Πρέπει να βρείτε τον διακόπτη που αδειάζει την πισίνα σας και να την καθαρίσετε με ένα σκουπάκι από τα μεταλλικά στοιχεία που κατακάθονται στο πάτο της. Έπειτα κλείνετε την απαγωγή του νερού και αυτή γεμίζει σε καμιά ώρα, έτοιμη να σας υποδεχθεί. Το σύστημα βασίζεται σε μια συνεχή ροή νερού από την πηγή του βουνού που αδειάζει από μια άλλη σωλήνωση ή κατασκευή στην άκρη της “πισίνας”

Οι ειδικοί αναφέρουν πως για τις πρώτες φορές καλό θα ήταν να μην μένετε πολύ ώρα στο νερό αλλά να μπαινοβγαίνετε ώστε να μην έχετε πρόβλημα με την θερμοκρασία. Η κατασκευή λειτουργεί και ως σάουνα βέβαια αφού η ζέστη στο χώρο είναι αρκετή

 

Πως πηγαίνουμε

Ξεκινάτε από τον κεντρικό δρόμο Παρανεστίου και συγκεκριμένα από το σημείο όπου βρίσκονται οι πινακίδες που δείχνουν την κατεύθυνση για το δάσος Φρακτού. Στα 300 μέτρα πηγαίνετε αριστερά στον δρόμο που θα συναντήσετε.


4,5 ΧΛΜ. Βρίσκετε τον δρόμο που οδηγεί (δεξιά) στο χωριό Άνω Θόλος, το οποίο είναι σε υψόμετρο 320. Αριστερά σας είναι το ερειπωμένο εργοστάσιο της Πορσέλ. Συνεχίζετε ευθεία.


6,2 ΧΛΜ. Διακλάδωση στην οποία στρίβετε αριστερά με κατεύθυνση τα Θερμιά (υπάρχει και σχετική πινακίδα).
Σε αυτό το σημείο αν συνεχίσετε ευθεία ο δρόμος οδηγεί στο χωριό Πρασινάδα (απέχει περίπου 13 χλμ.) το οποίο είναι κτισμένο σε υψόμετρο 680. Κοντά του αξίζει να επισκεφθείτε τη μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Ο ίδιος δρόμος οδηγεί και στα Διπόταμα (17 χλμ. από τη διακλάδωση, μεγάλο τμήμα του είναι χωμάτινη διαδρομή). Η πινακίδα του δασαρχείου θα σας δείξει τον δρόμο (600 μ.) προς τον καταρράκτη της Αγίας Βαρβάρας, ο οποίος μπορεί να μην είναι ψηλός, αλλά είναι εντυπωσιακός, καθώς μπροστά του σχηματίζεται μία μικρή λίμνη. Περίπου 4 χλμ. (χωματόδρομου) μετά τα Διπόταμα θα συναντήσετε το μονοπάτι που οδηγεί στον καταρράκτη του Λεπίδα, τα νερά του οποίου πέφτουν από ύψος 30 μέτρων.


13 ΧΛΜ. Οι στροφές είναι συνεχείς. Ας όψεται όμως το πανέμορφο τοπίο. Σ΄ αυτό το σημείο της διαδρομής σάς περιμένει η θέα στη Λίμνη του Νέστου που δημιουργεί το φράγμα της Πλατανόβρυσης.


14,1 ΧΛΜ. Είστε στην είσοδο του φράγματος και πιο κοντά στη λίμνη. Μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα για να απολαύσετε τη θέα.

22,4 ΧΛΜ. Μόλις περάσετε την κλειστή στροφή με την πινακίδα που δείχνει τον χωματόδρομο για Λεπίδα και άλλες περιοχές, θα δείτε αριστερά σας ένα μικρό πέτρινο γεφύρι. Από εκεί η διαδρομή συνεχίζεται δίπλα σ΄ ένα μικρό ποτάμι.

26,1 ΧΛΜ. Βλέπετε δεξιά σας δεύτερο πέτρινο γεφυράκι. 33,7 ΧΛΜ. Φτάνετε στην παραγκούπολη των Θερμιών.