Ο φωτογράφος Δημήτριος Διαμαντίδης δεν βρίσκεται πια μαζί μας.

φωτογράφος Δημήτριος Διαμαντίδης (Αλέκος)Ο φωτογράφος Δημήτριος Διαμαντίδης (Αλέκος), ο άνθρωπος που αποθανάτισε σημαντικές στιγμές της ζωής του τόπου και των ανθρώπων του Παρανεστίου και στήριζε πάντα το Σύλλογο από την ίδρυσή του, δεν βρίσκεται πια μαζί μας.
 ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ)
 Γεννήθηκε στις 5/1/1931 στο Παρανέστι Δράμας και οι γονείς του ήταν ο Διαμαντίδης Βασίλειος καταγόμενος από τη Σαγιάδα του Ν. Θεσπρωτίας που λόγω της οικονομικής κρίσης στην περιοχή του, μετακόμισε στο Παρανέστι το 1923 κι η Τσατραπάνη Βιργινία καταγόμενη από τη Στράντζα (85 χμ. ΒΔ της Πόλης) οι οποίοι ερχόμενοι το 1914 από την Τουρκία εγκαταστάθηκαν στην Ελευθερούπολη Καβάλας κι αργότερα στο Παρανέστι Δράμας. Το 1938 στη θέση Πέτρα του Νέστου  χάνει από πνιγμό τον αδελφό του Γεώργιο (ετών 21). Σε ηλικία 11 ετών (1942) οι Βούλγαροι τον παραδίνουν σε βουλγάρικη οικογένεια για εργασίες ως οικότροφο. Λίγο πριν τον διαχωρισμό των συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας σε ένα διαπληκτισμό με την οικοδέσποινα του σπιτιού την χτυπά και καταφεύγει  στον αδελφό του για να κρυφτεί. Οι βουλγαρικές αρχές τον ψάχνουν για τιμωρία. Τότε επεμβαίνει ο Αντων Τσαούς ο οποίος διεμήνυσε ότι αν πειράξουν Έλληνα και ειδικά παιδί θα υπάρχουν αντίποινα. Ο αδελφός του Σταύρος μαθαίνοντας ότι πρόκειται να γίνει οριοθέτηση συνόρων μεταξύ Ελλάδας & Βουλγαρίας τον παίρνει και κρυφά πηγαίνουν στα πάτρια εδάφη και στους γονείς τους. Το 1948 χάνει τη μητέρα του και το1955 τον πατέρα του. Ο αδελφός του Σταύρος σκοτώνεται από νάρκη το 1950 σε ηλικία 21 ετών στο Νέστο κατά την απενεργοποίηση της. Το 1951-53 υπηρετεί  ως λοχίας στο Μεσολόγγι.

Το 1953 σε κλήρωση της εφημερίδας «Ελληνικός Βορράς» κέρδισε μια φωτογραφική μηχανή KODAK που έμελε να γίνει και το επάγγελμα του. Ασχολήθηκε με μεγάλο μεράκι, μυήθηκε στα μυστικά της φωτογραφίας πλάι στο Χατζέλη στη Δράμα που διατηρούσε φωτογραφείο με την επωνυμία «ΦΩΤΟ ΧΑΤΖΕΛΗΣ». Αγοράζει το πρώτο εκτυπωτικό φωτογραφικό μηχάνημα το 1957 και πολλά βράδια περνούσε στον σκοτεινό θάλαμο για να εκτυπώσει τις φωτογραφίες των συγχωριανών του. Η περιοχή Παρανεστίου–Σταυρούπολης θα τον μάθει ως «ο φωτογράφος Αλέκος». Την περίοδο αυτή θα εκτυπώσει τη φωτογραφία του με το διπλό πρόσωπο (ανφάς και προφίλ) που θα ήταν μέχρι το θάνατο του το σήμα κατατεθέν και η αγαπημένη του φωτογραφία.

Παντρεύεται τη Βασιλειάδου Αναστασία του Λαζάρου και της Δέσποινας (πρόσφυγες απ’ το Καρακοβάκ της Μπάφρας) από τον Κάτω Θόλο και αποκτά δυο παιδιά τη Βιργινία, σήμερα συμβολαιογράφος στη Θεσ/νικη και το Βασίλη (σήμερα απόστρατος της ΠΑ του οικονομικού τμήματος). Συγχρόνως με το κατάστημα ψιλικών και το φωτογραφείο  στο  Παρανέστι  λειτουργεί και φωτογραφείο στη Σταυρούπολη της Ξάνθης. Το Σεπτέμβριο του 1969 μεταναστεύει στη Γερμανία, όπου δουλεύει σε εργοστάσια κατασκευής μπουκαλιών & χαρτιού, κατόπιν στην ΑΕG και μετά στο STHILL απ’ όπου το 1991 συνταξιοδοτείται. Επιστρέφει στην Ελλάδα και μένει στη Θεσ/νικη στην οδό Μαρασλή 14. Το 1995 κτίζει στην Παραλία Βρασνών οίκημα που  θα  λειτουργήσει ως επιχείρηση ενοικιαζομένων δωματίων με την επωνυμία «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ». Στις 5/11/2011 απεβίωσε μετά από εγχείρηση καρδιάς που έγινε στις 13/9 & παραμονή 53 ήμερ.στο νοσοκομείο.

Για μας τους Παρανεστιώτες ο Δημήτριος Διαμαντίδης, ήταν ένας άνθρωπος που πόνεσε κι αγάπησε τον τόπο του και τους συγχωριανούς του και αποτύπωσε αυτή του την αγάπη σε μοναδικές φωτογραφίες. Μας έδωσε ιδιαίτερες όψεις του Παρανεστίου, πορτραίτα αγροτών και κατοίκων της περιοχής και μοναδικές οικογενειακές στιγμές. Εμπιστεύτηκε 75 φωτογραφίες από το αρχείο του στο Σύλλογο Παρανεστιωτών Θεσ/νίκης, οι οποίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα μας. Τον ευχαριστούμε για ό,τι έχει προσφέρει και θα τον θυμόμαστε για πάντα.

Τελευταία νέα