Δωρεάν ημερήσια εκδρομή την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, ιστορικομορφωτικού, θρησκευτικού & ψυχαγωγικού χαρακτήρα, για τα μέλη του συλλόγου στην Αμφίπολη (στο νέο αρχαιολογικό μουσείο), στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας στο Παγγαίο για προσκύνημα και στην πόλη της Καβάλας για φαγητό & καφέ με τη συνοδεία της ξεναγού μας

 

ΑΜΦΙΠΟΛΗ:Το Αρχαιολογικό Μουσείο έχει καθαρά τοπικό χαρακτήρα και παρουσιάζει το μεγάλο πλούτο της αρχαίας Αμφίπολης. Παρουσιάζονται ενότητες με αντιπροσωπευτικά εκθέματα από τους προϊστορικούς, κλασικούς, ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους, που προέρχονται από οικισμούς, νεκροπόλεις και ιερά της Αμφίπολης και της ευρύτερης περιοχής της. Το μεγαλύτερο μέρος των ανασκαφών πραγματοποιήθηκε απ’ το 1956 ως το 1984 από τον αείμνηστο αρχαιολόγο Δημ. Λαζαρίδη.

 

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΑΣ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟ

Η ιερά Μονή της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας είναι η δεύτερη σημαντικότερη μονή της Μακεδονίας που ακόμα και σήμερα πλήθος πιστών συρρέουν στη Μονή για να προσκυνήσουν τη χάρη της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας και να ασπαστούν την αχειροποίητο εικόνα της. Η ιερά Μονή βρίσκεται στο δρόμο εθνικής οδού Καβάλας – Σερρών (στα όρια των δυο Νομών), στη βόρεια πλευρά του Παγγαίου, αμέσως μετά τον οικισμό Κορμίστα, σε μια κατάφυτη τοποθεσία, σε υψόμετρο 743 μ. Σήμερα στη Μονή ζουν 25 μοναχές με ηγουμένη την Αλεξία μοναχή. Το μοναστήρι είναι Σταυροπηγιακή Μονή, δηλαδή ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως (διοικητικώς) και στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας (εκκλησιαστικώς).

Η Αχειροποίητος Εικόνα της Θεοτόκου και τα θαύματα της: Η παράδοση αναφέρει ότι είναι μια από τις  εικόνες του Αποστόλου Λουκά, αν και εικόνα του Αποστόλου, η αποτύπωση πάνω στο ξύλο έγινε με θαυμαστό τρόπο από την ίδια την Θεοτόκο. Ο Απόστολος Λουκάς τη στιγμή που αγιογραφούσε το πρόσωπο της Θεοτόκου διακρίνει μια σχισμή στο ξύλο και για να μη στενοχωρηθεί, η Παναγία εμφανίζεται με το Θείο Βρέφος αγκαλιά πάνω στο ξύλο, γι’ αυτό στην εικόνα διακρίνεται η σχισμή στο πρόσωπο της Θεοτόκου. Η Αχειροποίητος Εικόνα της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης κατά περιόδους έκανε και κάνει θαύματα. Γνωστό έμεινε το θαύμα της μπότας και του πιστολιού. Κατά την περίοδο εκείνη των επιθέσεων και διαρπαγών των Βουλγάρων, ένας αξιωματικός τους επιχείρησε να συλήσει την Εικόνα της Παναγίας, αλλά τινάχθηκε πίσω κι εξέπνευσε, ενώ η μπότα & το πιστόλι του αποτυπώθηκαν στις μαρμάρινες πλάκες του δαπέδου, για να ενθυμίζουν πάντοτε το θαύμα.

Και σήμερα στο μαρμάρινο δάπεδο του Ναού φαίνονται αυτά τα σημεία.

 

ΚΑΒΑΛΑ:Η πόλη είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους «Σύμβολο». Η ιστορία της ξεκινά από τους Προϊστορικούς χρόνους κι εκτείνεται μέχρι σήμερα. Έγινε παγκοσμίως γνωστή για την άφιξη των στρατευμάτων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ενόψει της ιστορικής μάχης των Φιλίππων κι απ’ την άφιξη του Αποστόλου Παύλου, κάνοντας τη Νεάπολη (σημερινή Καβάλα) πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που δέχτηκε το χριστιανισμό. Είναι διάσημη για τα μεγαλοπρεπή έργα Βυζαντινών & Τούρκων (όπως το Κάστρο & οι Καμάρες) όσο και για  το ότι αποτέλεσε γενέτειρα του Μεχμέτ Αλί, αντιβασιλέα της Αιγύπτου.

 

 

Δηλώσεις συμμετοχής:Θα σας παρακαλούσαμε όμως, οπωσδήποτε μέχρι τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, όσοι ενδιαφέρεστε να δηλώσετε συμμετοχή, να παίρνετε τηλέφωνο στον πρόεδρο κ. Παπαδόπουλο Στέργιο (2310761420 – 6977342637) ή στην υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων κα Σεφερίδου Κική (2310510505–6972818384), ώστε να υπάρχει το χρονικό διάστημα να τα οργανώσουμε όλα όπως πρέπει.

Σας περιμένουμε για μια πολύ ωραία απόδραση.

 

Τελευταία νέα