Διόν ΛιτόχωροΔωρεάν  ημερήσια εκδρομή: για τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου μας στον αρχαιολογικό χώρο του ΔΙΟΝ, στο Λιτόχωρο (Μονή Αγίου Διονυσίου) & στον Πλαταμώνα για φαγητό.

(Κυριακή 16 Μαΐου) – Δηλώσεις συμμετοχής ως 9 Μαΐου.

 

Ο Σύλλογος μας διοργανώνει δωρεάν ημερήσια εκδρομή, που έχει ιστορικομορφωτικό, θρησκευτικό & ψυχαγωγικό χαρακτήρα, την Κυριακή 16 Μαΐου στον αρχαιολογικό χώρο του ΔΙΟΝ, στο Λιτόχωρο (Μονή Αγίου Διονυσίου) & στον Πλαταμώνα για φαγητό.

Ενημέρωση με ξεναγό. Μια ευκαιρία να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα.

ΔΙΟΝ: Στους βόρειους πρόποδες του Ολύμπου, σε περιοχή που εξασφαλίζει τον απόλυτο έλεγχο της στενής διάβασης από τη Μακεδονία στη Θεσσαλία, δεσπόζει το Δίον. Άλλοτε σε απόσταση μόλις επτά σταδίων από τις ακτές του Θερμαϊκού, το Δίον υπήρξε η κατ' εξοχήν ιερή πόλη των Μακεδόνων. Τραγουδώντας ο Ησίοδος γύρω στο 700 π.Χ. τον έρωτα του Δία για τη Θυία, την κόρη του προπάτορα των Ελλήνων Δευκαλίωνα, αναφέρει ότι αυτή έμεινε έγκυος και γέννησε δυο παιδιά, το Μάγνητα και το Μακεδόνα, που έζησαν στην Πιερία γύρω από τον Όλυμπο. Ο ιερός χώρος του Δία στην περιοχή αυτή ήταν το Δίον. Έφτασε σε μεγάλη ακμή κατά τους ελληνιστικούς χρόνους αλλά και στα ρωμαϊκά χρόνια.

Μονή  Αγίου Διονυσίου: Το Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου είναι του 16ου αιώνα και βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μέτρων, δίπλα στο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 στο Νομό Πιερίας. Ο ιδρυτής της ήταν ο Άγιος Διονύσιος εν «Ολύμπω». Η Μονή ήταν σταυροπηγιακή και πατριαρχική. Διατηρούσε σημαντική βιβλιοθήκη και σκευοφυλάκιο με σημαντικής αξίας άμφια και σκεύη τα οποία σήμερα φυλάσσονται και εκτίθενται στο μουσείο της καινούργιας Μονής του Αγίου Διονυσίου. Καθώς το μοναστήρι καταστράφηκε πολλές φορές από τους Τούρκους και από τους Γερμανούς, σήμερα σώζονται μόνο η βόρεια και νότια πτέρυγα, ο πύργος που προστάτευε την είσοδο του ναού στα βορειανατολικά και ο οχυρωματικός περίβολος. Κοντά στο Παλιό Μοναστήρι βρίσκεται και το Άγιο Σπήλαιο όπου ασκήτευσε για πολλά χρόνια ο Άγιος Διονύσιος εν Ολύμπω.

Δηλώσεις  συμμετοχής: Θα σας παρακαλούσαμε όμως, οπωσδήποτε και το τονίζουμε αυτό μέχρι την Κυριακή 9 Μαΐου, όσοι ενδιαφέρεστε να δηλώσετε συμμετοχή, να παίρνετε τηλέφωνο στον πρόεδρο του συλλόγου κ. Παπαδόπουλο Στέργιο (2310761420 – 6977342637) ή στην υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων κα Σεφερίδου Κική (2310510505–6972818384), ώστε να υπάρχει το χρονικό διάστημα να τα οργανώσουμε όλα όπως πρέπει. Σας περιμένουμε για μια ωραία απόδραση.

Τελευταία νέα