Συνταγές μαγειρικής

  • Πισία                                 

    Υλικά για 6 άτομα:
    •    2 κούπες γάλα
    •    1 κυβάκι μπυρομαγιά
    •    1 μικρό φλιτζάνι του καφέ ξίδι                                
    •    1 κουτάλα ελαιόλαδο

    •    6 αυγά
    •    λίγο αλάτι
    •    λίγο μέλι
    •    αλεύρι (όσο πάρει)

    Διαδικασία

    Αρχικά ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα. Παράλληλα χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ. Μόλις ζεσταθεί το γάλα, το ανακατεύουμε με τα αυγά. Προσθέτουμε αλάτι, ξίδι και λάδι. Ακόμη, βάζουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά. Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά, όσο χρειάζεται για να γίνει ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι. Ζυμώνουμε με υπομονή και δύναμη. Σκεπάζουμε το ζυμάρι για 15 λεπτά και το περιμένουμε να ξεκουραστεί. Το ξίδι βοηθάει τα πισία  να 'ναι τραγανά και νόστιμα.
    Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι, να καίει. Λαδώνουμε το τραπέζι και κόβουμε μικρά μπαλάκια από το ζυμάρι. Τα ανοίγουμε με το χέρι σε μικρά πιτάκια και τα τηγανίζουμε.
    Σερβίρουμε τα πισία. Όποιος θέλει μπορεί να βάλει μέλι

    Πισία

  • Πισία με πατάτες                    

    Υλικά για 6 άτομα  περίπου 30 κομμάτια:

    Για τη ζύμη:

    •    2 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
    •    2 κουτ. σούπας μαγιά ξηρή
    •    1 κουτ. γλυκού αλάτι
    •    ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
    •    1 κουτ. σούπας ξίδι
    •    2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    •    4 φλ. τσαγιού αλεύρι

    Για τη γέμιση:

    •    4 μέτριες πατάτες βρασμένες
    •    1 κρεμμύδι
    •    αλάτι
    •    ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

    Διαδικασία

    Σε αυτή τη συνταγή συνδυάζουμε τα πισία με πατάτες και τα κάνουμε ακόμα πιο λαχταριστά!
    Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό. Προσθέτουμε διαδοχικά τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε. Η ζύμη μας πρέπει να γίνει ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.
    Βράζουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε ελαφρά με ένα πηρούνι. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε ελαφρά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε στο τηγάνι τις πατάτες, αλάτι και πιπέρι και σε λίγα λεπτά η γέμιση μας είναι έτοιμη.
    Κάνουμε τη ζύμη μας μικρές μπάλες. Ανοίγουμε κάθε μπάλα σε μικρά στρογγυλά φύλλα, βάζουμε λίγη γέμιση, το κλείνουμε και πατάμε περιμετρικά με ένα πηρούνι. Τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο και τρώγονται ζεστά ή κρύα. Εναλλακτικά, τα πισία μπορούν να τηγανιστούν σκέτα και να σερβιριστούν ζεστά με μέλι ή ζάχαρη.

    Πισία με πατάτες

  • Περέκ                                   

    Για 6 άτομα

    Βασικά συστατικά

    1 κιλό αλεύρι
    600 γραμ. νερό
    10 γραμ. αλάτι

    Διαδικασία

    Οι πίτες περέκ παρασκευάζονται σε διαδοχικά στάδια. Αρχικά, πρέπει να παρασκευαστεί η ζύμη. Έτσι, σε μια λεκάνη, βάζουμε το αλάτι, το αλεύρι και το νερό ανακατεύουμε και σιγά-σιγά ζυμώνουμε, μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι.Έπειτα, αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί σκεπάζοντάς το με ολοκάθαρο βαμβακερό ύφασμα για 1 ώρα περίπου.Στη συνέχεια, χωρίζουμε το ζυμάρι σε μικρά μπαλάκια, μετρώντας με το «κούντ» (ζυγαριά) 60 γραμ. κάθε κομμάτι.Αμέσως μετά ανοίγουμε το περέκ σε αλευρωμένο τραπέζι με την βοήθεια ενός πλάστη. Για να μην κολλάει το φύλλο πάνω στο πλάστη πασπαλίζουμε με αλεύρι, όσο χρειαστεί.Στο επόμενο στάδιο ψήνουμε τα φύλλα Περέκ στο τζάκι, στο σάτς, προσεχτικά και από τις δύο μεριές.Τα περέκ μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους και διατηρούνται σε αυτή τη μορφή σε δροσερό μέρος για 1 περίπου χρόνο.

    Περέκ 1

  • Περέκ με γέμιση                     

    Υλικά για 4 άτομα:

    •     6 φύλλα περέκ
    •     100 γραμ. τυρί κατσικίσιο
    •     100 γραμ. κασέρι Σαμοθράκης
    •     1 κουτ. σούπας βούτυρο κατσικίσιο
    •     λίγο ελαιόλαδο
    •     λίγο αλάτι και πιπέρι
    •     λίγο νερό

    Διαδικασία

    Σε ένα ταψάκι στο μέγεθος του περέκ, ρίχνουμε λίγο νερό και αλάτι. Έπειτα, μουσκεύουμε λιγάκι 3 φύλλα στο νερό και τα βάζουμε με λίγο λάδι και βούτυρο στο τηγάνι. Αμέσως μετά προσθέτουμε τα τυριά τριμμένα και αλατοπιπερώνουμε. Πάνω τους βάζουμε άλλα τρία ελαφρώς μουσκεμένα φύλλα. Με τη βοήθεια ενός πιάτου γυρνάμε τα περέκ και από την άλλη μεριά συμπληρώνοντας λάδι στο τηγάνι. Όταν ροδίσει η πίτα και από τις δύο μεριές θα είναι έτοιμη.

    περέκ με γέμιση

  • Ετλί εκμέκ                              

    Υλικά για 4 άτομα:

    •     1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
    •     λίγο χοιρινό κιμά
    •     1 κούπα ελαιόλαδο
    •     5 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    •     λίγο μαϊντανό
    •     αλάτι, πιπέρι

          για τη ζύμη:

        1 μεγάλο ποτήρι νερό
        αλεύρι (όσο πάρει)
        1 σφηνάκι λάδι
        1 κουταλάκι ξίδι
        αλάτι

    Διαδικασία

    Αρχικά ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε, μέχρι να πετύχουμε ένα μαλακό εύπλαστο μείγμα. Το σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα και το αφήνουμε για ένα τέταρτο να ξεκουραστεί.

    Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε τον κιμά με τα κρεμμύδια, το αλάτι, το πιπέρι, το μαϊντανό ψιλοκομμένο και το λάδι.

    Ανοίγουμε τη ζύμη σε κύκλους διαμέτρου 25 εκατ. Με ένα πιρούνι πασαλείβουμε τον κάθε κύκλο στη μισή του επιφάνεια. Προσέχουμε, ώστε να έχει ένα λεπτό στρώμα κιμά για να ψηθεί πιο εύκολα. Το καπακώνουμε και το πατάμε με το πιρούνι στις άκρες για να κλείσει καλά. Το ψήνουμε στο σάζι γυρνώντας το 2-3 φορές γύρω γύρω.

    Μόλις ψηθεί, το τυλίγουμε όπως τυλίγει ο σουβλατζής το πιτόγυρο και το τρώμε με μανία!

    Καλή όρεξη!

    Ετλί εκμέκ

  • Χαβίτς                                   

    Ύλικα για 4 άτομα:

    •    ½ κιλό αλεύρι καλαμποκίσιο
    •     χλιαρό νερό
    •     150 γραμ. τυρί φέτα
    •     150 γραμ. βούτυρο
    •     αλάτι

    Διαδικασία

    Οι Πόντιοι λένε: «τρίμμα τρίβραστο και χαβίτς σαραντάβραστο». Πολλοί το χαβίτς το λένε «κατσαμάκι» ή «πολέντα». Όπως και να το πεις είναι πολύ νόστιμο. Κάτι ξέρουν οι Πόντιοι…

    Σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό, ρίχνουμε το αλεύρι, λίγο λίγο, να μη κουστών, να μη σβολιάσει δηλαδή, και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο, το αλάτι και ανακατεύουμε στη φωτιά, μέχρι να χυλώσει. Έτσι το αφήνουμε στη φωτιά περίπου ½ ώρα με κλειστό καπάκι. Ανακατεύουμε πού και πού. Προσοχή, σκάει σαν ηφαίστειο.

    Σερβίρουμε σε βαθύ πιατάκι και πάνω του τρίβουμε το τυρί.

    Καλή όρεξη!

    χαβίτς

  • Κατσαμάκι                              

    Υλικά για 2 άτομα

    •     3-4 κουτάλες σούπας καλαμποκάλευρο
    •     ½ κατσαρόλα νερό
    •     1 κουτ. σούπας μαργαρίνη
    •     αλατάκι
    •       για αλμυρό:
    •     1 κομμάτι τυρί φέτα
    •       για γλυκό:
    •     2 κουτ. σούπας μέλι

    Διαδικασία

    Βάζουμε σε μια κατσαρόλα αλατισμένο νερό να βράζει. Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας μαργαρίνη και το καλαμποκάλευρο με το μάτι. Το καλαμπόκι θα πρέπει να είναι «γαλατένιο» από καβουρδισμένο αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά για 10 λεπτάκια περίπου. Μόλις δούμε πως η κουτάλα μας στέκεται όρθια. το κατσαμάκι είναι έτοιμο.

    Σερβίρουμε σε παραλλαγές αλμυρού και γλυκού. Για το αλμυρό τρίβουμε το τυρί φέτα πάνω από το κατσαμάκι και για το γλυκό περιχύνουμε το κατσαμάκι με το μέλι.

    Καλή όρεξη!

    Κατσαμάκι

  • Κεσκέσι                                  

    Υλικά για 10 άτομα:

    •     1 κοτόπουλο περίπου 2 κιλά
    •     1,5 κιλό σιτάρι
    •     500 γρ. αγελαδινό βούτυρο
    •     αλάτι

    Διαδικασία

    Καθαρίζουμε και καψαλίζουμε την κότα μας. Τη γεμίζουμε καλά-καλά με το σιτάρι και τη βάζουμε στην κατσαρόλα που έχουμε ήδη ζεστάνει στη φωτιά. Όσο σιτάρι μας περισσέψει, το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε αλάτι, το σκεπάζουμε με νερό και το αφήνουμε να βράζει σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει η κότα και να φουσκώσει το σιτάρι. Μόλις χυλώσει το φαγητό, αρχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι κρέας και σιτάρι να γίνουν ένας πολτός. Όσα κόκκαλα βγαίνουν από το ανακάτεμα τα αφαιρούμε. Η όλη διαδικασία (βράσιμο, ανακάτεμα, χύλωμα) κρατά περίπου 5 ώρες.

    Όταν είναι έτοιμο το σερβίρουμε, προσθέτουμε αλάτι και βούτυρο λιωμένο και…καλή μας όρεξη

    Κεσκέσι

  • Τανωμένο σορβά                    

    Υλικά για 2 άτομα:
        2 λίτρα νεράκι
        1 φλιτζάνα κορκότο (σπασμένο σιτάρι)
        1 κοφτή κουτ. σούπας αλάτι
        5-6 κουτ. σούπας πασκιτάν
        2 κουτ. σούπας αγελαδινό βούτυρο
        1 κοφτή κουτ. γλυκού δυόσμος

    Διαδικασία

    Αρχικά βάζουμε το νερό στην κατσαρόλα και αφού πλύνουμε καλά το κορκότο, τα βράζουμε για 15’. Στη συνέχεια προσθέτουμε αλάτι και αφήνουμε το φαγητό να βράσει μαζί με το αλάτι για ακόμη 5’-10’. Έπειτα, παίρνουμε χλιαρό νερό από τη σούπας και διαλύουμε με αυτό το πασκιτάν. Ρίχνουμε το διαλυμένο πασκιτάν μέσα στη σούπα-κορκότο. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το δυόσμο και τα περιχύνουμε στη σούπα.

    Καλή όρεξη!

    Τανωμένο σορβά

  • Λάχανα με τα φασούλια           

    Υλικά για 4 άτομα:

    •     700 γρ. λαχανίδες
    •     300 γρ. παρδαλά φασόλια
    •     αλάτι
    •     κόκκινο γλυκό πιπέρι
    •     1 κρεμμύδι
    •     1 καυτερή πιπεριά
    •     6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    •     4 κουτ. σούπας καλαμποκάλευρο

    Διαδικασία

    Αυτό θα πει καίγομαι, αλλά μ' αρέσει. Το αγαπημένο φαγητό των Ποντίων είναι άγνωστος θησαυρός. Χορτοφαγικό, νηστίσιμο, διαιτητικό, υγιεινό και πάνω από όλα νόστιμο! Κάποιοι το βάζουν πιο ψηλά και από την κλασική φασολάδα Αν το δείτε σε κάποιο τραπέζι αποκλείεται να σας γεμίσει το μάτι, αλλά η γεύση του σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη (ειδικά αν έχετε πετύχει μερακλή Πόντιο που το έτσουξε λίγο παραπάνω με καυτερή πιπεριά). Παραδοσιακά, το πιάτο αυτό φτιάχνεται με μαύρα λάχανα, μια ιδιαίτερη κατηγορία λάχανου που είναι σχετικά δυσεύρετη (οι Πόντιοι έχουν βέβαια καβάτζα από τους μπαξέδες φίλων), οπότε στη σημερινή μας συνταγή θα χρησιμοποιήσουμε λαχανίδες. Ξεκινάμε.

    Παίρνουμε μία κατσαρόλα και βράζουμε μέσα τα «φασούλια» σε νεράκι (θα χρειαστούν περίπου 45 λεπτά). Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα και τα λάχανα που τα έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγο μαζί με τα φασόλια. Προσθέτουμε αλάτι και την καυτερή πιπερίτσα και αφού πάρουν μία βράση όλα μαζί, αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς για να δέσει το φαγητό μας.

    Εν τω μεταξύ, έχουμε ροδίσει σε ένα τηγάνι το κρεμμύδι και το κόκκινο πιπέρι με το λαδάκι μας. Τελειώνουμε προσθέτοντας στην κατσαρόλα μας το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

    Ατά τα λάχανα καμμίαν κι ανασπάλτσατα - δεν τα ξεχνάς ποτές δηλαδή!

    Λάχανο με τα φασόλια